Symposium: Dochters van EVA

Wat (mt)DNA allemaal over uw afkomst kan vertellen

Samenvatting lezingen

Mitochondriaal DNA: het moederspoor voor de genealoog

dr. Maarten Larmuseau voert ons naar de bron van mtDNA: de mitochondriën, die ooit bacteriën waren. Deze ´powerplants´ van de cellen bevatten DNA wat verhoudingsgewijs erg klein is ten opzichte van het DNA in de celkern. Daarom kon het veel eerder worden geanalyseerd en konden er dus ook verschillen worden geconstateerd bij mensen. De Britse geneticus Brian Sykes is één van de grondleggers van dit werk en hij heeft er een zeer goed leesbaar boek over geschreven: De Zeven dochters van EVA. In dat stuk van zijn werk beschrijft hij de verschillen in mtDNA bij Europese vrouwen.

Vergroot uw genealogie met amazones en verzamelaarster

Annelies van Bronswijk concentreert zich nu grotendeels op Nederland. Door middel van mtDNA zijn migraties in kaart te brengen. Sommigen vreedzaam, vermengend, andere bruut en verdringend. De onderzoekers van de website Genographic (onderdeel van National Geographic) hebben hiervan mooie infographics gemaakt.

U kunt ook deel uitmaken van dit onderzoek. Alles wat u hoeft te doen is een vrouwelijke stamreeks ( of matrilineaire kwartierstaat) tot minstens 17e eeuw op te sturen met de naam van de haplogroep van uw mtDNA. Haar advies is ook dat te laten doen bij Genographic omdat deze site uw persoonsgegevens niet noteert als u dat niet wilt. Privacy is hierbij dus gewaarborgd. Kijk verder op de site bij ´Doe ook mee´ (www.DNAinTiel.nl).

Het woord 'intelligentie'is vrouwelijk: nu de rest nog

Psycholoog en prof.emeritus Don Bouwhuis verteld 's middags over de overeenkomsten en verschillen tussen (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Welke eigenschappen, talenten, karaktertrekken zijn aangeleerd of doorgegeven. Er zit tenslotte een heleboel opgesloten in het DNA wat we van onze ouders meekrijgen. Zou daar ook intelligentie bij zitten?

Wapens der dochteren

Willem van Zon is heraldicus en lid van het Nederlands College Heraldiek. Hij zal in deze lezing in gaan op vrouwelijke familiewapens. Die werden al heel vroeg afgebeeld. Een belangrijk onderdeel van zijn lezing is het werk van de Wapenkoning van de Oostenrijkse keizer Leopold I. Toch bleef dit een ondergeschoven kindje tot in 2017 het Nederlands College Heraldiek dit onderwerp weer in ere herstelde.

De Njai: Onze Indische stammoeder

Wie kent ze niet: de mensen met Indische roots? Hun stammoeder komt veelal uit Insulinde en is vaak van Javaanse of Chinese oorsprong. Welke dochters van EVA worden gevonden bij de nakomelingen van ´Oma Tjang´? Dr. Maarten Fornerod is geneticus en lid van de Indische Genealogische Vereniging en gaat ons daar veel meer over vertellen.

Van Afrika naar Amsterdam via Suriname

Zoek een genetische 'meltingpot' en je bent welkom in Suriname. Afstammelingen van alle werelddelen zijn aanwezig. Drs. Cynthia McLeod-Ferrier is Neerlandica en schrijfster (o.a. Van ´Hoe duur was de suiker?´) en lid van de Stichting voor Surinaamse Genealogie. Zij kent zowel van buiten als van binnen de Surinaamse samenleving en heeft veel informatie over afkomst en genealogisch profiel. Hiermee wordt onze DNA dag afgesloten.

Terug naar het programma