smart2
laag
laag2
laag 3
laag 4

Samenvatting lezingen

Mitochondriaal DNA: Het moederspoor voor de genealoog

Maarten Larmuseau

Prof.dr. Maarten H.D. Larmuseau voert ons naar de bron van mtDNA: de mitochondriën, die ooit bacteriën waren. Deze ´powerplants´ van de cellen bevatten DNA wat verhoudingsgewijs erg klein is ten opzichte van het DNA in de celkern. Daarom kon het veel eerder worden geanalyseerd en konden er dus ook verschillen worden geconstateerd bij mensen.

Je stamboom vergroten tot in Afrika

Prof. emerita dr. Annelies van Bronswijk concentreert zich nu grotendeels Annelies_van_Bronswijk op de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Door middel van mtDNA zijn migraties in kaart te brengen. Sommige vreedzaam, vermengend, andere bruut en verdringend. De onderzoekers van de website Genographic (onderdeel van National Geographic) hebben hiervan mooie infographics gemaakt.

Speciale aandacht gaat naar de migratiegeschiedenis van een kleine 100 Nederlanders en Nederlandstalige Belgen die hun maternale haplogroep en stamreeks ter beschikking stelden

Een moederspoor in de joodse Diaspora?

Jits van Straten laat een kritisch oog vallen op de maternale afkomst van de Duitse Joden. Jits van Straten

Gaat die wel terug tot de Israëlitische inwoners van Palestina (Kanaän),de veronderstelde voorouders van de tegenwoordige joden? Je bent immers joods als je moeder joods is.

Het blijkt heel anders in elkaar te steken.

Intelligentie: Vrouwelijk, Mannelijk of Onzijdig?

Don BouwhuisPsycholoog en prof.emeritus Don Bouwhuis vertelt over de overeenkomsten en verschillen tussen (groot)ouders en hun (klein)kinderen. Welke eigenschappen, talenten, karaktertrekken zijn aangeleerd of doorgegeven. Er zit tenslotte een heleboel opgesloten in het DNA wat we van onze ouders meekrijgen. Zou daar ook intelligentie bij zitten?

Het ondergeschoven kind

Prof. emeritus dr. Jan Willem Koten. J.W. Koten met toestemming Het ondergeschoven kind, het kind waarvan de moeder de moeder niet is, is juridisch gezien slachtoffer van een ‘verduistering van staat’, hetgeen als misdrijf geldt, maar moeilijk te bewijzen valt.

Kunnen haplogroepen behulpzaam zijn?

Wapens der dochteren

Drs. Willem M.T. van Zon is heraldicus en lid van het Nederlands College Heraldiek. Hij zal met zijn lezing ingaan op vrouwelijke familiewapens. Die werden al heel vroeg afgebeeld. Een belangrijk onderdeel van zijn lezing is het werk van de Wapenkoning van de Oostenrijkse keizer Leopold I (regeerperiode 1657 - 1705). Dit onderwerp bleef lang onderbelicht tot in 2017 het Nederlands College Heraldiek dit onderwerp weer in ere herstelde.

De Njaj en andere Indische stammoeders

Wie kent ze niet: de mensen met Indische roots? Maarten Fornerod Hun stammoeder komt veelal uit Insulinde en is vaak van Javaanse of Chinese oorsprong. Welke dochters van EVA worden gevonden bij de nakomelingen van ´Oma Tjang´? Dr. Maarten W.J. Fornerod is geneticus en lid van de Indische Genealogische Vereniging en gaat ons daar veel meer over vertellen.

Van Afrika naar Amsterdam via Suriname

Zoek een genetische 'meltingpot' en je bent welkom in Suriname. Afstammelingen van alle werelddelen zijn aanwezig. Drs. Cynthia McLeod-Ferrier is Neerlandica en Cynthia McLoad-Ferrierschrijfster (o.a. Van ´Hoe duur was de suiker?´) en donateur van de Stichting voor Surinaamse Genealogie. Zij kent zowel van buiten als van binnen de Surinaamse samenleving en heeft veel informatie over afkomst en genealogisch profiel. Hiermee wordt onze DNA dag afgesloten.

Terug naar het programma