Symposium: Dochters van EVA

Wat (mt)DNA allemaal over uw afkomst kan vertellen

mtDNA

De genealogie heeft de moderne genetica ontdekt. Vooral je moederlijke afkomst heeft veel geheimen prijs gegeven. Zo zou je intelligentie iets met het X -chromosoom van je moeder te maken hebben. Toch zijn vooral de mitochondriën (zie figuur hier onder) van belang voor de genealoog. Via deze kleine orgaantjes in iedere cel van je lichaam wordt de levensenergie opgewekt. Je zou dan net zo energiek (en oud?) moeten zijn als je moeder (ongelukken voorbehouden). Een moederspoor is geboren. Hoe zit dat?

Het moederspoor

Dat komt doordat mitochondriën alleen door de moeder aan haar kinderen worden doorgegeven. De mitochondriën in de zaadcellen van de vader overleven de bevruchting van een eicel niet. Dit betekent dat we allen nog steeds de mitochondriën hebben van onze oermoeder, die mtDNA Eva wordt genoemd.

Mitochondriën

Mitochondriën delen zich regelmatig om ook nieuwe cellen van energiecentrales te voorzien. Zij hebben een klein beetje eigen DNA. Mitochondriën Via deze kleine orgaantjes in iedere cel van je lichaam wordt de levensenergie opgewekt Bij dat keer op keer delen ontstaan wel eens foutjes die we mutaties noemen. Nader onderzoek heeft het mogelijk gemaakt om deze mutaties op volgorde in de tijd te zetten. Langzaam maar zeker komt men er ook achter waar in de wereld een bepaalde mutatie is ontstaan.

In de circa 200.000 jaar dat de moderne mens bestaat, is de lijst van mutaties erg lang geworden. Men heeft die voor dagelijks gebruik samengevat in kortere codes die haplotypen genoemd worden en in zogenaamde haplogroepen worden onderverdeeld.

Jouw mtDNA haplotype

Je mtDNA haplotype vertelt je hoe en wanneer je voormoederen de reis van Afrika naar de Nederlanden gemaakt hebben en ook hoe je voormoeder hier is aangekomen.

DNA-dag ‘Dochters van Eva’

In de DNA-dag ‘Dochters van Eva’ die gepland is voor september 2019 komen al deze aspecten aan bod, met aandacht voor verwantschap in de moederlijke lijn, moederlijke stamhouders, hun mogelijke familiewapens en het genealogisch belang.

Meedoen met je eigen voormoederen?

Wil je meedoen met je eigen voormoederen in de lezing over prehistorische migraties van jagers, verzamelaarsters, boerinnen en ruiterij? Als je matrilineaire stamreeks doorloopt tot in de 17e eeuw, dan kan dat. Grottekeningen Deel dan met ondergetekende je matrilineaire stamreeks plus je infographic van Genographic. Bij Genographic (een onderdeel van National Geographic) moet je dan eerst een haplotype test doen∗. Dat kan anoniem. De doorlooptijd van deze test is minstens drie maanden. Doe het meteen, want om mee te doen, moet ik je resultaten voor het einde van het jaar hebben.

Ter bescherming van je privacy verwerkt ondergetekende je haplotype en stamreeks onder code.

J.E.M.H. van Bronswijk

∗) Als je de test bij Genographic door je volle broer laat doen, krijg je voor dezelfde prijs ook je vaderlijke haplotype aan de hand van het yDNA.