Symposium: Dochters van EVA

Wat (mt)DNA allemaal over uw afkomst kan vertellen

Dochters van Eva, ook jouw voormoeder!

Doe ook mee aan dit onderzoek

Is de vrouw met kind van 5000 tot 7000 jaar geleden, die onlangs in Nieuwegein werd ontdekt, één van je voormoederen in vrouwelijke lijn? Of ben je via de vrouwelijke lijn familie van één van de vrouwen die in veen van Drenthe werden geofferd?

Misschien ben je wel aan keizerin Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) geparenteerd via haar vrouwelijke lijn, of aan Basina de vrouw die voor de machtigste man van Europa (Childerik I (±436-481/482), hertog van de Salische Franken) haar eerste man verliet? Of toch verre familie in vrouwelijke lijn van één van een van je buurtgenoten?

Van waar en wanneer?

Dat onderzoeken we op de DNA-dag ‘Dochters van Eva’ die de Afdeling Betuwe van de NGV voorbereidt voor 2019. Bovendien kun je dan te weten komen hoe je voormoederen hier terecht zijn gekomen: van waar en wanneer.
Dit alles is alleen mogelijk met hulp van vele genealogen die hun matrilineaire stamreeks op orde hebben en het haplotype van hun mtDNA hebben laten bepalen. Dat laatste kan bij verschillende organisaties:

kersen eten

Van deze organisaties geeft Genographic de meeste info over het resultaat van het onderzoek. Heb je nog geen DNA test laten doen, dan kan dat bij deze organisaties voor circa € 125,=. Je krijgt de resultaten dan thuis binnen zes tot acht weken. Ga dan naar: https://shop.nationalgeographic.com

Jouw matrilineaire stamreeks

Zend ons je stamreeks in rechte vrouwelijke lijn en het bewijs van je mtDNA haplotype en je komt in de database waarmee we je verre familierelaties en voorouderlijke migraties kunnen bepalen.
Je privacy is gewaarborgd doordat we bij de ‘Dochters van Eva’ alleen spreken en schrijven over je mtDNA haplotype en de jongste en oudste plaatsen en jaren in jouw stamreeks. Je moet dus zelf onthouden wat je mtDNA haplotype is. Het mijne is bv. H3.

J.E.M.H. (Annelies) van Bronswijk